Hout eigenschappen

U bent hier: Home / Hout eigenschappen

tuintafel op maat douglashout

Larix & Douglas hout:

Larix / Douglas zijn duurzame houtsoorten welke erg geliefd zijn om hun robuuste, warme en authentieke uiterlijk. de materialen gemaakt van deze houtsoorten scheuren van nature sneller en kunnen wankanten bevatten, het uitzetten en krimpen van het hout is niet te ondervangen er kunnen kieren ontstaan.

omdat het natuurlijk is gedroogd kunnen er ook schimmels op het hout voorkomen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Larix of Douglas kan torderen of kromtrekken. Larix en Douglas zijn houtsoorten die snel verkleuren. er is dus onderling veel kleurschakering, van lichtgeel tot lichtroze. deze kleurverschillen trekken echter na toepassing van het hout erg snel weg.

 

 

Plantenbak hardhout KUBUS met zwenkwielen (6)

Angelim Vermelho hardhout:

Angelim Vermelho is een fraaie, stabiele, zeer duurzame en sterke houtsoort (D50) uit Zuid-Amerika. Haar kleur is donkerbruin. Angelim Vermelho is prima te gebruiken als zwaar constructiehout of beschoeiingshout. Deze houtsoort zal men als het vers is (vooral na een regenbui) goed ruiken. Deze geur zal echter langzaam verdwijnen. Ondanks haar geur vind men deze houtsoort erg veel terug in Nederlandse tuinen als schuttingpaal of als constructiehout voor onder de vlonder.

FSC keurmerk:

Angelim Vermelho hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.
Plantenbak SOLIDCUBE77b combinatie van gepodercoat staal met Cumaru hardhout

Cumaru hardhout:

Het kernhout en spint van Cumaru zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het spint is lichtgeel, het kernhout geelbruin tot roodbruin, meestal met geelrode aderen. Cumaru voelt enigszins olieachtig aan en heeft vers een zwakke vanillegeur en smaakt naar ranzige olie.

Algemeen

  • Botanische naam: Dipteryx odorata / Dipteryx alata / Dipteryx spec. div. / Taralea oppostifolia
  • ATIBT benaming: Cumaru

Sterkteklasse

  • Cumaru kwaliteitsklasse Catergorie 3/Tropisch/NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D60 (NEN-EN 338)

Toepassingen

  • Zware duurzame constructies, brug- en steigerdekken, vrachtwagenvloeren, straatmeubilair, buitenbetimmeringen, fineer en draaiwerk
  • In de landen van herkomst wordt het gebruikt voor kapblokken en slaghout

Duurzaamheid

  • Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam)
  • Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Anobium (houtwormkever) klasse D, Hylotrupes (huisboktor) klasse D

Tuintafel hardhout industrieel tafel met bilinga hardhout

Bilinga hardhout:

Bilinga Hout

Bilinga hardhout is een populaire hardhout soort uit West Afrika. In Belgie noemt men Bilinga hardhout Opepe. Bilinga heeft een volumiek massa tussen de 950 tot 1500 kg per m3. De kleur van vers gezaagd Bilinga hardhout is bruin-geelachtig.

Eigenschappen Bilinga hout

Bilinga heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid.  Aanvankelijk heeft Bilinga hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal Bilinga (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Bilinga hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Net als bij bankirai en azobe is bij het spijkeren en schroeven voorboren vereist. Bilinga is in droge conditie goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur maakt dit mogelijk. Bilinga is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

Indien men om visuele reden wel voor een oppervlaktebehandeling kiest dan leent Bilinga zich hier prima voor. Een behandeling met hardhoutolie of speciale lak kan men prima gebruiken. Bilinga neemt dergelijke producten enigszins op waardoor er en goede aanhechting is.

 

0

Uw winkelwagen