Hout eigenschappen

U bent hier: Home / Hout eigenschappen

HOUT LEEFT!

Hout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Variaties in kleur, streeptekening, structuur, kleine scheurtjes, noesten, vlammen, kwasten en nerven zijn hierdoor onvermijdelijk en geven je product karakter. Ook in de loop van de tijd blijft hout altijd ‘werken’.

 

Douglashout:

Douglas is een duurzame houtsoort welke erg geliefd zijn om hun robuuste, warme en authentieke uiterlijk. de materialen gemaakt van deze houtsoorten scheuren van nature sneller en kunnen wankanten bevatten, het uitzetten en krimpen van het hout is niet te ondervangen er kunnen kieren ontstaan.

omdat het natuurlijk is gedroogd kunnen er ook schimmels op het hout voorkomen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Douglas kan torderen of kromtrekken. Douglashout is een houtsoort die snel verkleurd. er is dus onderling veel kleurschakering, van lichtgeel tot lichtroze. deze kleurverschillen trekken echter na toepassing van het hout erg snel weg.

Angelim Vermelho:

Angelim Vermelho is een zeer duurzame houtsoort, geschikt voor toepassingen in weg-waterbouw en tuin en park. De houtsoort kenmerkt zich door zijn minder aangename geur. Daarentegen ook vanwege zijn gunstige eigenschappen als duurzaamheid en rechtheid.

Kenmerken

 • Duurzaamklasse 1
 • Gewicht 1450 kg/m3 (vers)
 • Draad: sterke kruisdraad
 • Goed te bewerken
 • Botanische naam: Dinizia excelsa

Groeigebied

Brazilië, Amazonegebied en de Guyana’s.

Eigenschappen

Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout.

Toepassingen

Angelim Vermelho is een fraaie, stabiele, zeer duurzame en sterke houtsoort (D50) uit Zuid-Amerika. Haar kleur is donkerbruin. Angelim Vermelho is prima te gebruiken als zwaar constructiehout of beschoeiingshout. Deze houtsoort zal men als het vers is (vooral na een regenbui) goed ruiken. Deze geur zal echter langzaam verdwijnen. Ondanks haar geur vind men deze houtsoort erg veel terug in Nederlandse tuinen als schuttingpaal of als constructiehout voor onder de vlonder.

Bijzonderheden

Naamsverwarring kan optreden met de volgende houtsoorten waarvoor lokaal in Brazilië dezelfde namen worden gebruikt, maar die vermoedelijk een minder grote duurzaamheid bezitten: Hymenolobium excelsum en Hymenolobium petraeum, zie sapupira. Het kernhout van Hymenolobium petraeum is lichtbruin van kleur, heeft meestal karakteristieke zwarte vlekken in het weefsel en is daardoor in geval van twijfel duidelijk van het roodbruine kernhout van Dinizia excelsa te onderscheiden.

FSC keurmerk:

Angelim Vermelho hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

Cumaru:

Het kernhout en spint van Cumaru zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het spint is lichtgeel, het kernhout geelbruin tot roodbruin, meestal met geelrode aderen. Cumaru voelt enigszins olieachtig aan en heeft vers een zwakke vanillegeur en smaakt naar ranzige olie.

Algemeen

 • Botanische naam: Dipteryx odorata / Dipteryx alata / Dipteryx spec. div. / Taralea oppostifolia
 • ATIBT benaming: Cumaru

Sterkteklasse

 • Cumaru kwaliteitsklasse Catergorie 3/Tropisch/NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D60 (NEN-EN 338)

Toepassingen

 • Zware duurzame constructies, brug- en steigerdekken, vrachtwagenvloeren, straatmeubilair, buitenbetimmeringen, fineer en draaiwerk
 • In de landen van herkomst wordt het gebruikt voor kapblokken en slaghout

Duurzaamheid

 • Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam)
 • Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Anobium (houtwormkever) klasse D, Hylotrupes (huisboktor) klasse D

FSC keurmerk:

Cumaru hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

 

 

Louro preto:

Herkomst

Louro preto komt voor in tropisch Zuid-Amerika. De takvrije stam is ongeveer 12 m lang en heeft een

diameter van circa 0,5 m tot 1,0 m.

Uiterlijk

Het kernhout is lichtgoudbruin tot donkerbruin met soms donkere stroken, donkere vlekken en heeft

een fraaie glans. Het spint is geelwit tot grijs.

Bewerking

Louro Preto is machinaal goed en glad te bewerken.

Opmerking

Het vers bewerkte louro preto heeft meestal een aangename geur.

Toepassing

Louro Preto wordt o.a. toegepast in de waterbouw voor palen, beschoeiing en vlonderdelen.

FSC keurmerk:

Louro Preto hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk.

 

Massaranduba:

Herkomst

Massaranduba (Manilkara spp.) behoort tot de familie van de Sapotaceae en komt uit Zuid- en Midden-Amerika.

Duurzaamheid

Het kernhout is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Bewerken en drogen

Massaranduba is verrassend gemakkelijk bewerkbaar voor zo een zware houtsoort. Toch komt bij de bewerking irriterend stof vrij. Zorg daarom voor een goede afzuiging. Het drogen houdt een groot risico op vervormingen en barsten in.

Afwerking

De afwerking van Massaranduba levert geen problemen op.

Toepassingen

 • zware draagconstructies
 • buitenschrijnwerk zoals trappen en terrassen
 • industriële vloeren
 • waterbouwkundige werken

FSC keurmerk:

Massaranduba hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

0

Uw winkelwagen